Η Νέα Εκκλησία των Ταξιαρχών ή ο "Μεγάλος Ταξιάρχης" Μεστά

New Archangel ChurchNew Archangel ChurchNew Archangel Church

Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στους Ταξιάρχες Μιχαήλ και Γαβριήλ. Οι ντόπιοι συνήθως αποκαλούν το ναό με το όνομα "Μεγάλος Ταξιάρχης" για να τον διακρίνουν από την παλαιότερη εκκλησία των Ταξιαρχών που σήμερα ονομάζουν "Παλιό Ταξιάρχη".
Ο ναός βρίσκεται στη θέση που κατείχε ο κεντρικός κυκλικός πύργος του κάστρου. Ο πύργος αυτός μετά την αποχώρηση των Γενουατών και κατά τη διάρκεια της τουρκικής κατοχής ήταν έρημος. Οι Μεστούσοι αποφάσισαν την κατεδάφισή του και την ανέγερση της εκκλησίας. Το κτίσιμο του ναού κράτησε 10 χρόνια και ολοκληρώθηκε το 1868.
Ο ναός με τον αυλόγυρο καταλαμβάνει μια έκταση 985.5 τ.μ. ενώ το οικοδόμημα έχει εμβαδό περίπου 450 τ.μ. Η εκκλησία των Ταξιαρχών είναι η μεγαλύτερη της Χίου και μια από τις μεγαλύτερες της Ελλάδας.
Ο ναός εξωτερικά διαθέτει μια διπλή σκάλα στην κορυφή της οποίας υψώνεται το καμπαναριό. Η σκάλα όπως και το καμπαναριό ήταν κτισμένα με πέτρα από τα Θυμιανά ένα χωριό κοντά στην πόλη της Χίου που φημίζεται για την κοκκινωπή πέτρα του. Αργότερα τα σκαλιά αντικαταστάθηκαν από πέτρα της περιοχής των Μεστών. Η σκάλα οδηγεί στο προαύλιο του ναού. Η βοτσαλωτή αυλή παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της αρχιτεκτονικής της Χίου. Στο δεξιό μέρος της αυλής η σκάλα οδηγεί στο γυναικωνίτη. Στο νάρθηκα του ναού διακρίνεται ένα κομμάτι από τον μεσαιωνικό πύργο. Είναι η στέρνα για νερό ή αλλιώς "φουντάνα" όπως λέγεται στα Μεστά.
Το σημερινό τέμπλο του ναού είναι κτιστό, με τούβλα, και κατασκευάστηκε το 1895. Οι δύο εικόνες των Ταξιαρχών που κοσμούν το τέμπλο αποτελούσαν μέρος του τέμπλου του "Παλιού Ταξιάρχη".
Χωρίς αμφιβολία ο Νέος Ταξιάρχης αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της παλιάς λαϊκής αρχιτεκτονικής της Χίου.