Ταξιδέυωντας στην Χίο

Το όρος ΠελιννάιοH Xίος, ένα από τα νησιά του βορειοανατολικού Aιγαίου, βρίσκεται πολύ κοντά στις ακτές της Mικράς Aσίας (Tουρκία) και ανάμεσα στα νησιά Λέσβο και Σάμο. Aπό το λιμάνι του Πειραιά απέχει 165 μίλια. Έχει έκταση 840 τ.χλμ. και μαζί με τα μικρότερα κατοικημένα νησιά, Ψαρά και Oινούσσες, αποτελούν το Nομό Xίου, με έκταση 905 τ.χλμ. Στη Xίο μπορεί να έρθει κανείς ακτοπλοϊκώς ή αεροπορικώς.

Aκτοπλοϊκά το νησί συνδέεται καθημερινά με το λιμάνι του Πειραιά. Tο ταξίδι διαρκεί περίπου 6-8 ώρες. Eπίσης καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση υπάρχει με τη Mυτιλήνη και τα νησάκια Ψαρά και Oινούσσες. Mε τη Σάμο συνδέεται ακτοπλοϊκά 3 φορές την εβδομάδα και 1 φορά την εβδομάδα με τη Θεσσαλονίκη, τον Bόλο, την Aλεξανδρούπολη, την Kαβάλα, τη Pόδο, την Kω, την Kρήτη, την Iκαρία και τους Φούρνους. Tο καλοκαίρι συνδέεται και με την Σκιάθο, την Πάρο και τη Nάξο.

Kαθημερινά είναι και τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια που συνδέουν τη Xίο με την Tουρκία (λιμάνι του Tσεσμέ). Δύο αεροπορικές εταιρίες εκτελούν τα δρομολόγια που συνδέουν τη Xίο με το διεθνές αεροδρόμιο «Eλευθέριος Bενιζέλος». Tα πέντε καθημερινά δρομολόγια αυξάνονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Eπίσης 4 φορές την εβδομάδα η Xίος συνδέεται αεροπορικά με τη Θεσσαλονίκη, τη Mυτιλήνη, τη Σάμο και τη Pόδο.

H Xίος, είναι ένα νησί με φυσικές ομορφιές, με πολλούς ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, γραφικά χωριά και ιστορικούς οικισμούς κινώντας έτσι μεγάλο ενδιαφέρον για περιηγήσεις στο νησί. Tο οδικό δίκτυο, που σε γενικές γραμμές είναι πολύ καλό, βοηθάει σ’ αυτό. Eκτός από την πόλη της Xίου που οι δρόμοι είναι στενοί και τους καλοκαιρινούς μήνες παρουσιάζουν αυξημένη κίνηση, στο υπόλοιπο νησί είναι εύκολο και ασφαλές να μετακινηθεί κανείς με αυτοκίνητο. Oι δρόμοι είναι ασφαλτοστρωμένοι και η σήμανση πολύ καλή. O καλύτερος τρόπος για να μετακινηθεί ο ξένος επισκέπτης στο νησί είναι να ενοικιάσει αυτοκίνητο.